Historiikki

Souvarit historiaa

Souvarit historiikki

Lasse kertoo:

Souvarit-yhtyeen tarina alkaa vuodesta 1978. Olin kulkenut Ruotsissa töissä rakennuksilla ja viikonloppuisin kävin keikoilla eri bändien kanssa, kun olin kotona Rovaniemellä.

Oli Huumor-Humppa, Kuulalaakeri, EE-Koot, joista sain potkua muusikon uralleni. Pauli Pirttijärvi ja Juhani Juusola olivat nuorelle miehelle hyviä opettajia esiintymisessä ja käyttäytymisessä. Sain heiltä myös musiikillista oppia. Kuulalaakerin kanssa soitettiin rock´n rollia ja se oli mukavaa aikaa. EE-Koot bändissä ollessani, sain Esko Kunnarilta hyvää opetusta keikkojen myynnistä, Sekä ajossa keikkakärryn kanssa yms. Eero Kylmämaalta sain oppia rumpujen soittoon, ja hän myös vaati minua laulamaan. Sieltä se kipinä sitten lähti tähän keikkamuusikon taipaleelle, josta tuli kokopäiväinen ”leipätyö”, tai voisiko sanoa kokoiltainen. Vuonna -78 mietimme vaimoni Tertun kanssa jäämmekö Suomeen, vai muutammeko Ruotsiin töihin. Päätimme jäädä Suomeen, koska samana vuonna syntyi tyttäremme Nina. Olin perustanut Souvarit yhtyeen yhdessä hanuristi Tapani Peuran ja basisti Juha Salmivuoren kanssa. Ensimmäinen keikkamme oli syyskuussa -78 ja Muurolan lavalla. Keikkaa oli jo silloin niin paljon, kun vain jaksoi tehdä.

Välillä jäi lepo vähiin, kun myin itse keikat ja ajoin myös keikkamatkat yms. 1979 Jorma Sipola, joka auttoi paljon alkuaikoina, houkutteli meitä osallistumaan Lappeenrannan humppafestivaaleilla pidettävään kilpailuun. Hyvinhän siinä kävi ja saavutimme toisen sijan. Usko Kemppi ja Vexi Salmi auttoivat ensimmäisen Lp-levyn tuottamisessa, olihan se mahtava kokemus.

Vuonna -79 Tapani Peura lopetti Souvarit-yhtyeessä ja Jorma Kyrö aloitti Souvareissa loppuvuodesta. Kiersimme jo silloin myös Etelä-Suomen keikkalavoilla sekä mm. Helsingissä Wanhassa Maestrossa jne. Ensimmäinen Lp-levy ilmestyi kesäkuussa 1980, ja samoihin aikoihin Juha Salmivuori päätti lopettaa humpan soittamisen. Jälleen astui uusi mies remmiin, Pauli Ruuskanen tuli bassoon. Näin jatkettiin keikkailua ympäri Suomen, kunnes taas vaihtuivat miehet toukokuussa -83 hanuriin tuli Martti honkanen bassoon Juha Torvinen. Ja taas meno jatkui mukavasti, kunnes vuonna -85 Juhani torvinen lähti armeijaan, ja bassoon tarttui Jorma Hietala. Sitten vuonna -86 Souvarit kokivat jälleen muutoksen ajan, kun Martti Honkanen lopetti hanuristina ja tilalle astui Kultaisen harmonikan voittaja 1986 Jukka Lampela.

Koossa oli Souvareiden pitkäaikaisin kokoonpano triona, 1986 – 1990, 4 vuotta. Tällä kokoonpanolla jatkettiin vuoteen -90, Jolloin kanttori Jouni Ruokamo liittyi Souvareihin. Vuonna 1990 Souvarit-yhtye julkaisi myös ensimmäisen cd-levyn, tuottajana Tatsia-musiikki, Teuvo Nummela ja äänittäjänä Jari Holm. Lasse Hoikka ja Souvarit yhtyeen suosio jatkui ja keikkoja oli ympäri Suomen. tanssiyleisö tuntui viihtyvän ja cd-levyt kävivät kaupaksi, joita tehtiin tasaiseen tahtiin. Kiitos hyville säveltäjille, sanoittajille ja sovittajille, sekä tietysti kaikille Souvari-musaakin ystäville. Heidän ansiostaan olemme löytäneen oman paikkamme suomalaisen tanssimusiikin kuvioissa ja saaneet uskollisen lavatanssiyleisön. Kiitokseksi olemme saaneet kulta- ja platina levyjä ja olemme saaneet elää hienoja hetkiä.

On ollut hienoa elää Souvari aikaa hyvien muusikoiden ja ystävien kanssa aina vuodesta 1978 alkaen. Kiitos kuuluu tietysti myös vaimolleni Tertulle, olemme olleet naimisissa 28 vuotta, sekä lapsilleni Ninalle ja Janille. Kiitos heille että ovat jaksaneet isän poissaoloa, ja olleet äidin tukena kotona. Kiitos edesmenneille vanhemmilleni Aini ja Matti Hoikalle, jotka rohkaisivat ja kannustivat minua. Kiitos myös edesmenneelle appiukolleni, Armas Iisak Korkalalle, hänkin oli muusikko ja antoi minulle musiikillista tukea ja oppia.

Souvareiden tarina on osoitus siitä, että aina ei median voimalla nouse suosioon, vaan kovalla työllä ja uskolla omaan työhönsä. Myös usko omaan musiikilliseen linjaan on vienyt meitä eteenpäin kaikki nämä hienot vuodet.

Kiitos ohjelmatoimistoille Satakieli Oy, Auraviihde ja Extra-viihde. Kiitos studioille Country Side Studio, Studioala Ky, Martin Brushane Studio.

Tavataan Souvarit musiikin merkeissä.

Sydämellisesti Kiittäen Lasse Hoikka, Souvari vuodesta 1978 sekä Souvarit Yhtye.